Blog

Nyky-yhteiskunnan pääarvot

Jos katsoo historiaa, niin usean vuosisadan ajan lähes kaikkialla maailmassa kansalle syötettiin uskonnollisia arvoja. Kirkko saarnasi ja valtiovalta opetti niitä kouluissa. Kirkot ja valtiot eivät itse välttämättä eläneen niiden mukaan, mutta kansa pidettiin niillä kurissa. Ne olivat vallanvälineitä, vaikka toisaalta myös ihan hyviä arvoja. Kuten älä tapa, älä varasta, älä tee huorin jne. Eli aivan hyviä perusarvoja, ja noin yleisesti ottaen kansa tottelikin niitä.

Milloin tämä kirkon ja valtion yhteinen monopoli arvojen suhteen alkoi murentua?

Kun massamedia, mainonta, TV, musiikki ja elokuvat saivat jalansian yhteiskunnassa 50-luvulta eteenpäin. Lännessä 50 – 60-luvulla nuorisokulttuuri alkoi kasvaa yhä voimakkaammin. Sitä ennen sitä ei juuri ollut ja jos oli, niin se oli aika viatonta.

Tämän huomaa myös hyvin siitä, kun katsoo Aasiaa ja Arabimaita, kuinka ne ovat alkaneet muuttua länsimaisiksi, nyt kun satelliitti TV ja Internetti menee maiden rajojen yli ilman hallitusten kontrollia. Kaikki haluavat farkut, vaatteet ja samanlaiset lelut, autot ja elämäntavan, kun mitä lännessä on.

Mitä ovat ne arvot mitä mainonnassa, netissä, TV:ssä, musiikissa ja elokuvissa nykyään palvotaan?

Valitettavasti ne ovat ihmisten alhaiset tai huonot arvot. Kuten: turhamaisuus, kenellä on eniten leluja on voittaja, naapurin kanssa kilpailu, muille näyttäminen, minä menestyn, olen cool, kuuluisuus, vallan halu jne.

Kaikki tämä kumpuaa huonosta omanarvontunnosta, huonosta itsevarmuudesta ja isosta egosta. Jos sinulla olisi hyvä itsetunto ja omanarvontunto, niin sinulla ei olisi tarvetta näyttää itselle, naapurille tai sukulaisille, että kuinka hyvin sinulla menee ja mikä tärkeintä, sinulla ei olisi tarvetta ajaa itseäsi rahallisesti ahdinkoon vain näyttämisen halusta.

Massa media on iso business ja se on oppinut vetoamaan meidän turhamaisiin arvoihin. Se painostaa, tyrkyttää ja syyllistää meitä niin kauan, että loppujen lopuksi annamme periksi. Se on kouluttanut meidät omaksi orjakseen. Me olemme sen vallassa ja se vie meidän rahat ja ajaa monet meistä epätoivon partaalle, kun mikään ei riitä ja siten elämme yli varojemme. Emme tunne tyytyväisyyttä ja sitä, että olisimme tarpeeksi koskaan. Se ei välitä meistä, vaan se haluaa lisää ja lisää… joten se pakko myy meille uusimmat lelut jne. Me juoksemme epätoivoisesti muodin ja viimeisten värkkien perässä toivoen, että uusi LED TV toisi meille onnen edes hetkeksi.

Sinua tämä ei tietenkään koske. Sinä olet aina nähnyt tämän harhan läpi ja ostat vain oman mielihalusi mukaan. Vaikka yleensä ne, jotka luulevat olevansa markkinavoimia viisaampia ovat kaikkein eniten sen vallassa.

Olisiko meidän aika päivittää arvomaailmamme, ennekuin massamedian johtama isoraha, eli kansainväliset yritykset tuhoavat tämä koko maapallon.

Sitä on turha odottaa, että isoraha ja monikansalliset yritykset tulevat järkiinsä ja lopettavat tuotteittensa markkinoinnin/myynnin tai vähentävät maapallon varojen kuluttamista. Ne eivät tunteile, vaan uusia puhelimia ja leluja myydään yhä kovemmalla vauhdilla. Jos tuotteet eivät myy, niin sitten me osakkeen omistajat hermostumme ja viemme rahamme toiseen yritykseen. Myös sinun rahoja on eläkekassojen ja valtion kautta monissa yrityksissä.

Mikä on kännykän käyttöikä nyt ja 10 vuotta sitten. Uskon, että ero on suuri. Nykykännykät on luotu hajoamaan nopeasti ja tai meille myydään väkisin uusin malli; ilman uusinta iphone 5:sta emme ole yhtään mitään.

Samoin hyvä esimerkki kiihtyvästä luonnonvarjojen tuhoamisesta on Intiassa myynnissä oleva $2000 Nano auto. Aivan kuin siellä ei jo olisi aivan tarpeeksi ruuhkia jo nyt. Kun matkustaa Aasiassa, niin huomaa, kuinka kaikilla pitää nykyään olla auto. Ennen oltiin tyytyväisiä skootteriin. Tarvitsemme kuuden maapallon luonnonvarat, jotta voimme tarjota kaikille maapallon asukkaille samat lelut, kun mitä lännessä on.

Olemme luoneet valtavan pattitilanne ongelman. Olemme puun ja kuoren välissä. Jos lopetamme kuluttamisen, niin sitten tulee valtava lama, mutta jos jatkamme kuluttamista, niin ajaudumme kaikki velkavankeuteen ja samalla tuhoamme maapallon luonnonvarat typeriin kertakäyttö leluihin.

Meillä on kaksi vaihtoehtoa. Jatkaa kulutushysteriaa, niin kauan kun sitä kestää. Ja sitten törmäämme täysillä seinään, kun emme enää voi ostaa lisää, koska rahat on loppu ja luotto on piikissä. Tai voimme yrittää luoda pehmeän laskun lamaan. Ilman lamaa emme tästä järjettömyydestä tule selviämään. Mutta jos teemme sen yhdessä ja harkitusti, niin se vaikutus ei ole niin paha. Ja samalla myös ehkä opimme, että emme tee samaa virhettä tulevaisuudessa, etenkin jos älyämme päivittää arvomaailmamme. Mutta jos valitsemme ensimmäisen vaihtoehdon, niin se tulee myös takaamaan, että emme opi siitä mitään, vaan laman jälkeen kuluttaminen jatkuu taas samaa vauhtia. Muutaman kymmenen vuoden päästä olemme samassa tilassa. Suomen 90-luvun kahden asunnon loukku lama on siitä hyvä esimerkki. Opimmeko siitä mitään? Emme oppineet.

Me ITSE olemme syypäitä tähän järjettömyyteen. Olemme luoneet pedon, joka loppujenlopuksi tuhoaa meidät! Ainostaan uusi arvomaailma voi pelastaa meidät, ei mikään muu. Ainoastaan sinä muuttamalla oman arvomaailmasi voit pelastaa maapallon.

This Post Has 1 Comment

  1. eop says:

    Hyvä kirjoitus-niin se vaan on että ulkoiset arvot ohjaavat valitettavasti valintoja kaikkialla. Sääli, koska sisäinen-usein tiedostamaton arvomaailma on rikkauksia täynnä ja uinuu monella unessa!

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield