Blog

Demokratia ei toimi, koska ihmiset eivät ole tarpeeksi älykkäitä

Tiedemiehet: Demokratia ei toimi, koska ihmiset eivät ole tarpeeksi älykkäitä

Tutkimukset viittaavat kuitenkin entistä enemmän siihen suuntaan, että demokraattiset vaalit tuottavat pikemmin korkeintaan keskinkertaisia johtajia ja linjauksia.

Demokratia on hyvä idea… teoriassa. Käytännössä se toimii huonosti, koska ihmiset eivät yksinkertaisesti ole riittävän älykkäitä.

Tällaiseen johtopäätelmään on päätynyt entistä useampi tiedemies, kertoo LiveScience-verkkosivusto.

 1653823_694774707252100_117967212_n

Demokraattinen prosessi pohjautuu olettamukseen, että suurin osa ihmisistä osaa tunnistaa parhaan ehdokkaan vaaleissa tai parhaat poliittiset lijanvedot.

Tutkimukset viittaavat kuitenkin entistä enemmän siihen suuntaan, että demokraattiset vaalit tuottavat pikemmin korkeintaan keskinkertaisia johtajia ja linjauksia.

Cornellin yliopistossa tehdyn tutkimustyön mukaan asiantuntemattomat ihmiset ovat kykenemättömiä arvioimaan muiden ihmisten pätevyyttä tai heidän ideoidensa järkevyyttä.

Esimerkiksi veropoliittisia linjauksia on vaikea arvioida, jos itse tunne veropolitiikan kiemuroita. Diletantin on myös vaikeaa tunnistaa, ketkä ehdokkaat vaaleissa oikeasti tietävät asioista jotain, LiveScience kertoo.

Ongelmaa pahentaa se, että erittäin älykkäitä ideoita on erityisen vaikea ottaa käytäntöön, koska useimmat ihmiset eivät kykene ymmärtämään, kuinka hyvä idea oikeastaan on.

Ongelma liittyy laajemmin ihmisten monissa tutkimuksissa todettuun taipumukseen arvioida omat älylliset ominaisuutensa väärin. Tästä seuraa, että myös muiden ihmisten kykyjen arviointi tuottaa monille vaikeuksia.

LiveScience kertoo tutkijoiden tehneet tietokonesimuloituja vaaleja sellaisella oletuksella, että äänestäjät eivät tunnistaneet sellaisia johtajantaitoja, jotka olivat hänen omien taitojensa yläpuolella.

Vaalit tuottivat aina lopputulokseksi voittajia, joiden johtajataidot olivat vain hieman keskimääräisiä parempia.

Demokratia on silti tutkijoiden mielestä parempi vaihtoehto kuin diktatuuri. Demokratia yleensä estää sen, että valtaan nousee keskimääräistä huonompia johtajia.

Lähde…

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield