Blog

Kolumni: Onko työpaikkasi kyttäämö vai vapauttamo?

Poimin oheisen kolumnin ESS:sta, koska siinä on hyviä ideoita. ESS.fi 21.9.2013

Kolumnisti Helena Salakka kertoo kolmekymppisestä tuttavastaan, jonka uudessa työpaikassa on mitä kannustavin palkkiojärjestelmä.

– Hän kertoi, että saa kaksi viikkoa palkallista lomaa, kun on ollut talossa töissä 40 vuotta. Hän sanoi, että ihan sama kuin sanoisi kaksivuotiaalle, että karkkipäivä on kolmen vuoden päästä.

Toista tuttuani kannustetaan ahkeroimaan työssään sähköisellä valvonnalla. Kun hän saapuu, lähtee tai poistuu kesken päivää työpaikaltaan, kellokorttia pitää vilauttaa lukijaan. Toimistotyöläisenä hänen pitää lisäksi raportoida tekemisensä vartin välein järjestelmään, vaikka työstä ei lähde laskua ulkopuolisille tahoille.

Kolmannen tuttuni työpaikalla oli etätyökokeilu, johon saivat osallistua vain ne kaksi ihmistä, jotka olivat työkomennuksella ulkomailla. Satojen muiden pitää saapua joka päivä työpaikalle omaan työhuoneeseensa oman kiinteän tietokoneensa ääreen, vaikka saman voisi tehdä etänäkin.

– Kuka vapauttaisi suomalaiset työntekijät? Osalla työpaikoista työntekijöitä vahditaan kuin alle kolmevuotiaita päiväkotien pihoilla.

– Mitä tapahtuisi, jos työntekijöiden annettaisiin jatkaa sitä vapautta ja vastuunottoa, johon he ovat oppineet opiskeluaikana?

– Väitän, että suomalainen työelämä mullistuisi. Olen nähnyt, miten vastuun antaminen ja luottamuksen osoittaminen pahimmassa murrosiässä oleville saa heidät yltämään uskomattomiin suorituksiin. Mitä tapahtuisikaan, jos sama tehtäisiin oman alansa ammattilaisille, aikuisille ihmisille?

– Uskon, että ajattelun ja sen myötä uusien ideoiden ja tuotteiden määrä työpaikoilla kasvaisi. Kun kyttäämisestä luovuttaisiin, työntekijöiden ei tarvitsisi yrittää näyttää kiireisiltä ja tärkeiltä vaan he voisivat keskittyä kiireellisiin ja tärkeisiin töihin. He ehtisivät ajatella.

– Vapauteen työpaikoilla kuuluu mielestäni myös se, että tittelit heitetään sopivasti romukoppaan.

– Titteli ei saisi ratkaista sitä, miten ihmistä tai hänen ehdotuksiaan kuunnellaan. Jos pomo ehdottaa uutta tiimimallia, kaikki nyökyttelevät. Jos taas nenänsä lävistänyt tukityöllistetty heittää saman idean, muut kurtistavat otsaansa, hörppäävät lisää kahvia ja yrittävät piiloutua koneidensa taakse palaverissa.

– Mielestäni vapautuneen työpaikan merkki on myös se, että työntekijät saavat itse vaikuttaa paitsi työhönsä, myös työnsä kannustimiin.

– Onko se tärkeää, missä työnsä tekee vai se, miten työnsä tekee? Palkitaanko siitä, että tsemppaa työkavereita syksyn synkeimpinäkin päivinä? Palkitaanko muiden auttajat eli ne, jotka edistävät muiden etenemistä omassa työssään? Palkitaanko siitä, että käyttäytyy ihmisiksi, tervehtii ja joskus jopa tyhjentää kahvihuoneen astianpesukoneen? Palkitaanko siitä, että tekee jatkuvasti pieniä tekoja koko työyhteisön kehittämiseksi?

Helena Salakka on lahtelainen opettaja ja kaupunginvaltuutettu.

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield