Blog

Nykynuorison surkea tila

Vanhemmat henkilöt tuppaavat usein valittamaan nykynuorison ja lasten toilailuista  ja uusavuttomuudesta, mutta me unohdamme, että vanhemmat ovat kasvattaneet lapsensa sellaisiksi, kun mitä he ovat. Eli nykyvanhemmat ovat kasvatuksellaan, tai sen puutteella kasvattaneet nuorison vinoon.

Uutisissa oli juuri, että Suomessa otetaan noin 12000 lasta huostaan joka vuosi. Tämä on huima luku. Pitää muistaa, että huostaan ei lapsia oteta jostain pienestä syystä, vaan perheessä täytyy silloin olla asiat erittäin huonosti.

Ja jos on näin paljon huostaanottoja, niin kuinka paljon sen päälle on perheitä, joissa on lasten pahoinpitelyä jne. mutta sitä ei ole ihan niin paljon, että lapset otettaisiin pois? Tämä luku on varmasti moninkertainen. Ja siihen vielä päälle ne ukemattomat perheet joissa ei ole fyysistä pahoinpitelyä, mutta on henkisesti erittäin paha olo. Kuinka paljon jää jäljelle terveitä ja onnellisia perheitä?

Mistä nämä huostaanotot johtuvat?

Suuri osa ongelmaa johtuu siitä, että vanhemmat eivät hoida vastuutaan. Monille lapsi on vain oman itsensä jatke; niitä hommattaan vain sen takia kun ne on kivoja. Etenkin naiset ajattelevat, että sitten kun minulla on lapsi; tulen olemaan onnellinen. Joka on täysin väärä olettamus.

Alkoholisimi, kaappi juoppous (pari olutta tai laisillista viiniä joka ilta), huumeet, mielialalääkkeet, itsekkyys, ahneus ja narsitinen ‘minulle kaikki heti nyt mentaliteetii ovat osa syytä. Yhä enemmissä määrin vanhemmat laittavat omat harrastuksensa lasten edelle, vaikka ainoa tapa kasvattaa terve perhe on pistämällä lasten tarpeet ensin. Mutta ei tietenkään niin, että vanhempien pitää luopua kaikista omista harrastuksista. Yhä enemmän kuulee kertomuksia, kuinka lapsilisät on pistetty isän ja äidin matkailuun, eikä lasten ruokiin.

Edellinen saattaa kuulostaa kovalta, mutta totuus on usein kova. Voimme tietysti taas kerran kiertää totuuden ja syyttää muita, mutta kunnes kohtaamme totuuden oli se sitten kuinka kipeä tahansa, emme voi korjata mitään. Vasta kun kissa nostetaan pöydälle, voimme tehdä sille jotain.

Valtava määrä Suomalaisia käyttää mielialalääkkeitä. Suomessa Kela maksaa korvauksia masennuslääkkeistä lähes puolelle miljoonalle ihmiselle. Siihen päälle ulkomailta ostetut ja tilatut lääkkeet. Masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta. Niitä käytti vuonna 2008 kahdeksan prosenttia suomalaista, ja niitä määrätään etenkin naisille ja vanhuksille. Jossain on jotain pahasti vialla ja tämä täytyy näkyä myös perheiden ja lasten elämän laadussa.

Milloin tämä paha olo alkoi?

Paha olo alkoi lisääntyä yhä enemmän samaan aikaan, kun massa media alkoi 60-luvulla. Tällöin markkinointi, valtava mainostaminen, aikakusilehdet, TV ja elokuvat tunkeutuivat jokaiseen kotiin. Media on kasvanut siitä lähtien, ollen nyt 24 tuntia päivässä naamamme edessä kaapeli TV:n ja Internetin välityksellä.

Median voimasta. Minusta on aivan uskomatonta, että aikuiset ihmiset järjestävät elämänsä Kauniiden ja Rohkeiden TV-sarjan mukaan. Tunnen useita vanhempia henkilöitä, jotka eivät voi lähteä minnekkään siihen aikaan, kun tämä sarja tulee TV:stä. Tämä on merkki siitä, että omaa elämää ei tullut elettyä tarpeeksi rohkeasti, joten nyt sitä eletään tämän TV sarjan kautta. Mihin ohjelmaan sinä olet jäännyt kiinni?

Markkinavoimat keksivät yhä uudelleen ja udelleen uusia in tuotteita ja elämäntapoja. Juuri kun me saavutamme jonkun määrätyn tason, tai saamme hankituksi jonkun kalliin tuotteen, niin se ei enää olekaan in. Nyt pitääkin käyttää tätä tuotetta, näyttää tältä, matkustaa tänne, lukea tätä, seurata tätä ohjelmaa, olla tällainen ja harrastaa tätä. Markkinavoimat pitävä siitä huolen, että mikään ei enää riitä.

Itse 60-70-luvulla lapsuuteni eläneenä muistan, että minun haaveeni tai ulkopuolelta tulevat paineet olla jotain muuta, kun mitä olin olivat aika mietoja. Ne olivat lähinnä, että pärjäisin oman urheiluseuran kisoissa. Minulla ei ollut mitään haluja eikä paineita, että pitäisi olla julkkis tai kuuluisin urheilija jne. Mutta menepä tänä päivänä esim. mikroauto radalle seuraamaan junnujen kilpailuja, niin ne ovat henkisesti aika verisiä ja kaikilla on vain yksi tavoite: Formula 1. Tämä ei ole tervettä, jos raadollinen kilpailu aloitetaan jo nuorena.

Joku isä saattaa sanoa, että jotta Suomi saa uuden Kimin, niin raadollinen kilpailu on aloitettava jo nuorena. Tämä on totta, mutta onko sen uuden Kimin löytäminen niin tärkeää, että siihen kannattaa uhrata tuhansien lasten nuoruus ja usein myös henkinen hyvinvointi? Totuus on, että monet penkkiurheilijat elävät omaa elämään urheilun kautta. Kun Kimi voittaa, niin siinä tulee itsellekin sankarin olo hetkeksi.

Harrastukset ovat tietenkin nuorille tärkeitä, ne kasvattavat ja pitävät pois kaduilta lojumasta. Mutta niissäkin pitää pyrkiä löytämään se kultainen keskitie. Tämä on jo huomattukin ainakin joissain piireissä. Aiemmin monissa nuorten jalkapallo ja kiekko-joukkueissa pelasi vain parhaat, mutta nykyään useissa kouluissa ja kerhoissa kaikki pääsevät pelaamaan. Tämä on tervettä harrastamista. Kyllä sitä ehtii kilpailla vähän vanhemmallakin iällä, kun siihen on henkisesti valmis.

Tähän päälle vielä kaikki Idoli, BB ja muut julkisuudenhakuiset kilpailut ja ohjelmat, niin tämän päivän nuori tuntee helposti itsensä looseriksi, jollei ole jostain kuuluisa. Tatuoinnit ja lävistykset ovat osa tätä; ‘minä olen spesiaali’ vyyhteä. 

Me olemme juosseet rahan ja tavaran perässä viimeiset 60 vuotta ja tässä on tulos… mikään ei riitä ja kaikki tämä tavara ja menestys ei olekaan tehnyt meistä onnellisia, vaan päinvastoin.

Ja mikä pahinta, mikään muu kuin todellinen täysikäännös ei tule auttamaan meitä tämän ongelman kanssa. Tätä ei voi korjata millään laastarivastauksin, mielialalääkkein tai terapialla, vaan se tulee vaatimaan aivan uudenlaisen ajatusmaailman ja arvot.

Uskon vakaasti, että opettamalla kansalle uudet inhimillisimmät arvot myös tämä ongelma voisi korjaantua. Jos emme ole ahneita ja juokse materian perässä vaan keskitymme todelliseen hyvään oloon, muiden auttamiseen, pidämme huolta perheistämme ja itsestämme, niin nämä ongelmat häviävät. Tai ne eivät pääse edes alkuun. Ja mikä parasta, että ne korjautuvat pikkuhiljaa, kuin itsestään sitä mukaa kun kansa omaksuu uuden arvomaailman.

Kun ihmisillä on hyvä itsetunto, terveet arvot, ovat itsevarmoja, haluavat auttaa ja pitää huolta muista, niin silloin ihminen ei joudu siihen tilaan, että esim. hakkaisi lapsiaan tai antaisi itsensä valua huumeiden käyttäjäksi jne.

Raha, materia, menestys jne. eivät ole ongelma, kunhan ne ovat oikeassa suhteessa elämäämme ja arvoihimme. Kyse on enemmänkin siitä, että omistaako sinun menestys ja tavara sinut, vai sinä ne?

Voimme olla terveitä ihmisiä terveessä yhteiskunnassa ja silti olla menestyneitä ja meillä voi myös olla paljon materiaalista vaurautta. Suurin ero on siinä, että me emme etsi onnellisuutta ja hyvää oloa rahan, materian, kunnian, kuuluisuuden, vallan tai menestyksen kautta, vaan oivallamme, että meidän on ensin oltava onnellisia ja tyytyväisiä elämäämme ilman näitä asioita. Ja vasta sitten voimme olla onnellisia ja tyytyväisiä elämäämme myös niiden kanssa.

Jos omistaminen omistaa sinut; olet sen vanki. Ja silloin sinun on mahdotonta olla onnellinen tai tyytyväinen elämäsi. Vain ja ainoastaan terveet arvot ja toiminta voi pelastaa sinut ja perheesi.

This Post Has 2 Comments

 1. eop says:

  Kyllä vain huima luku tuo huostaanottojen tarve. Tämä kuvastaa hyvin sitä mihin on tultu kun perheet ovat hajonneet ja yksinhuoltajien määrä on kasvanut huimasta viime vuosina. Tällä hetkellä 30000 isää ei näe lastaa, kun äidille ei ole mitään sanktioita luovuttaa lastaan isälle, vaikka laki määrää myös isälle tapaamisoikeuden. Tuo luku kasvaa joka vuosi 10000:lla! Turha ihmetellä miksi on niin palkon syrjäytyneitä lapsia tällätetkellä, kun isänmalli on kadonnut.
  eop.

 2. richardcool says:

  Yes. Avuttomina tarkkailemme yhteiskuntaa.- Avasin mailin kun tuli mainos Arvojen Suomesta. Ei siihen mitään uutta keksintöä välttämättä tarvita. Arvot ovat vapaasti käytettävissä – ken vain suostuu itsensä kontrolliin ja rehellisyyteen. On helppo nähdä vikoja : naapurissa – verotuksessa – kunnanvaltuustossa – opettajissa – kakaroissa – porvareissa – sosialisteissa jne.
  Niin ovat ihmisiä kaikki. En usko, että mikään uusi yhdistys voi kaikkea muuttaa. Siihenkin voi liittyä ahdistus – omansorttisensa.
  eop kirjoitti niinkuin paatoksessa saarnaava idealisti. Kaikki oli totta. Silti se ei välttämättä muuta mitään, jos pysytään vain ohjeiden jakelun varassa. On totta että isien oikeudet olisi palautettava. Naiset kun vaativat omansa.
  Jokin voima täytyy olla siinä kun ihminen muuttuu. Mikähän se mahtaa olla ? Ei kai kukaan sattumalta muutu. Se on ensinnä voima kaiken alusta alkamiseen ja entisten loukkausten anteeksianto. Lopullisesti. Kuinka vaikeaa ja samalla helppo toimenpide – periaatteessa.

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield