Blog

Poliitikkojen valta on näennäistä

Tutkija Anu Kantola Helsingin yliopistosta väittää, että poliitikkojen valta on näennäistä ja ettei äänestämällä voi vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa meillä tehdään. Tätä kuvaa hänestä se, että vaikka eduskuntavaalit käydään ensi keväänä, uutta hallitusohjelmaa kirjoitetaan jo nyt. /Taustapeili 23.9.2010

Tutkija Anu Kantolan mukaan suomalaista poliittista elämää leimaa yhteisten nimittäjien etsiminen. Konsensus näivettää keskustelun ja oikeista asioista ei puhuta, koska kukaan ei tahdo olla eri mieltä. Näyttää siltä, ettei äänestämällä voi vaikuttaa.

Kantola sanoo myös, että valta on näennäistä. Tämän päivän valta Suomessa on hänen mielestään virkamiehistön ja valtiovarainministeriön valmisteluvaltaa.

– 1970-luku oli tuhoisa. Silloin luovuttiin presidentinvaaleista ja Kokoomus ei noussut hallitukseen. Ollaan totuttu tilaan, ettei vaaleilla ole välejä.

Kantolan mukaan vaikuttamisen karkaamista kansalaisen käsistä kuvaa se, että vaikka eduskuntavaalit käydään ensi keväänä, uutta hallitusohjelmaa kirjoitetaan jo nyt.

– Sekin prosessi voitaisiin tuoda julkisemmaksi.

Vallankäyttö ei ole ainoa muuttunut asia. Hyvinvointivaltio Suomesta on Kantolan mielestä tullut yksilöä sparraava valmentajavaltio.

Anu Kantola on yksi tutkijoista, jotka olivat mukana suuressa Valta Suomessa tutkimushankkeessa.

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield