Blog

Poliittiset virkanimitykset

Talouselämä Olli Ainola 5.9.2012

Räsäsen suojatin hämmentävä nimitysperustelu: “Laaja-alaisin, syvällisin, paras kaikista”

Sisäministeriöstä ei kokemusta päivääkään, ministeriötasolta vain kolme vuotta – silti kompetenssiltaan paras kaikista. Tätä on sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) poliittinen virkasuojatti.

Näin kuvaillaan Päivi Nergiä, joka todennäköisesti huomenna tekee yhden Suomen virkahistorian komeimmista uranousuista. Vain muutaman vuoden ministeriökokemuksella hän loikkaa suomalaiseen virkamiesaateliin ja sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Nergillä ei ole päivääkään kokemusta sisäministeriön hallinnonalalta, mutta hän ohittaa meritoituneen poliisikaartin, joka niin ikään on tavoitellut virkaa.

Nergillä on kuitenkin oikea jäsenkirja. Hän on kristillisdemokraatti ja nimityksestä käytännössä päättää kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen.

Hallitusryhmien keskinäisen sopimuksen mukaan muut ministerit eivät puutu kollegansa nimitysesityksiin. Nimitys on esillä huomenna valtioneuvoston istunnossa.

Loppusuoran hakijakandidaatit olivat olleet ministeri Räsäsen ja hänen poliittisen valtiosihteerinsä Marjo Anttooran haastateltavina. Ministeriön hallintojohtaja ja neuvotteleva virkamies avustivat haastatteluissa.

Haastatteluiden jälkeen Päivi Nerg todettiin kaikkein ansioituneimmaksi. Hän jätti taakseen muun muassa ministeriön poliisiosaston johtajan, keskusrikospoliisin apulaispäällikön sekä rajaturvallisuusvirasto Frontexin pääjohtajan.

Nergillä todettiin olevan parhaat valmiudet kehittää ministeriötä. Hänen vahvuuksikseen luettiin kokonaisvaltainen johtamisosaaminen sekä laaja-alaisin ja syvällisin kelpoisuus.

Räsänen perustelee nimitystä sillä, että Nergin kokemus valtioneuvostotason ylemmistä johtamistehtävistä on olennaisesti muita laajempi.

Tuleva kansliapäällikkö on tehnyt pisimmän uransa teurastamoalalla, muun muassa Itikan päällikkötehtävissä. Hän on työskennellyt myös Kuopion yliopistossa.

Kolme vuotta sitten hänet nimitettiin valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajaksi. 

Päivi Nerg on agronomi. Hän on toiminut mm. laatupäällikkönä, laboratoriopäällikkönä sekä henkilöstö- ja laatujohtajana.

Kuopion yliopistossa hän työskenteli 1996–2002 koulutus- ja kehittämiskeskuksen johtajana. Yliopiston hallintojohtajaksi hän tuli vuonna 2002.

Seuraavan poliittisen virkanimityksen tekee todennäköisesti Kokoomus. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköksi valitaan kokoomuslainen osastopäällikkö Päivi Sillanaukee.

Demarit ovat sopineet nostavansa Sillanaukeelta vapautuvalle paikalle ministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) poliittisen valtiosihteerin, SAK:n johtoon kuuluvan Sinikka Näätsaaren (sd.)

Muutamia kommentteja artikkeliin:

” Pettynyt: Kehitysvammainenkin tajuaa, että “päättäjä on pettäjä” (kaikki kunnia Pertti Kurikan Nimipäiville asiasta älähtämisestä). Tämä ei tietenkään ole mitenkään odottamatonta kristillisdemokraatilta, joka toisesta suupielestään saarnaa rauhaa ja toisesta tukee Israelin sortopolitiikkaa.

Miksi näiden kansakunnan toimivuutta heikentävien poliittisten virkanimitysten yhteydessä ei herätetä laajaa keskustelua korruptiosta? Miten vuonna 2012 voidaan nimittää henkilöitä tärkeisiin ja asiantuntijuutta vaativiin tehtäviin puoluekirjan perusteella? Tämäkin on eräs niistä “maan tavoista”, jotka ansaitsisivat tulla julkisesti kritisoiduiksi.”

”Jari Lantta: Käsittämätöntä kähmintää. Eivätkö politiikot ymmärrä tai käsitä, miltä tämä näyttää tavallisten kansalaisten kannalta. Kun on päästy sopivaan asemaan, niin sitten valitaan ystävät, sukulaiset ja oman puolueen edustajat – ohittaen ja syrjäyttäen pätevät. Ei ole ihme jos poliitikkoja ei arvosteta- teot – ei puheet ratkaisevat.

Ei politiikka tee sopimattomaksi – mutta ei oikeuta törkeisiin ohituksiinkaan. Räsänen ei taida tietää mikä on 8 käsky.”

”Mitta: Sama homma tapahtui Ulkoministeriössä, Stubb nimitti kaverinsa huippu virkaan ohi ansioituneidden ulkoministeriön virkamiesten. No, kokkareilta ja demareilta, Kiljunen on jo kyttäys asemissa, voi tätä Suomelle tyypillistä korruptio käyttäytymistä odottaakin, mutta Kristilliset ne jumaliset, ovat nyt sanalla viivalla muiden korruptiopuolueiden kanssa. Lukekaa nyt se Silvo Kaasalaisen kirja “Virkanimitysruletti. Miten sopiva ohittaa pätevän.”

”en tiedä mitään: jälleen yksi todiste sen puolesta, että ketään joka valtion johtoon haluaa ei saisi sinne päästää. On ihan sama ketkä esim. eduskuntaan äänestetään, he kaikki ovat kuitenkin ihmisiä, jotka tulevat saamaan valtavat kuukausitulot ilman että heidän pitäisi oikeasti tehdä mitään.

Yleensäkin tämä Suomen suurimman yrityksen (Suomen valtio) edustajavalinnat, eli kansanäänestys on vähintäänkin arveluttava. Moniko tälläkin hetkellä ministerinä tai valiokunnissa istuvalla on työn vaativa koulutus?? Moniko on esim. ekonomi tai edes kirjanpitoa opiskellut? Toki, on paljonkin ihmisiä jotka haluavat ja osaavat ottaa asioista selvää ja sen myös tekevät, mutta he eivät ole niitä jotka edes eduskuntaan haluavat!! Ja siinä mennään persiilleen, ei valtiota tai mitään muutakaan yritystä voi mielipiteillä kasvattaa, siihen tarvitaan faktoja.

Myös Suomen median pitäisi katsoa peiliin. Heidän pitäisi keskittyä faktoihin eikä mielipiteisiin eli paskaan. Tulisiko paljonkin eroa tähän tilanteeseen jos tietokone arpoisi suomen kansalaisten joukosta edustajat jotka ovat terveitä, ei rikosrekisteriä, 30-50v?”

”Nepotisti: Jokainen, joka valtion leipiin ryhtyy, tietää tämän pelin. Ylimmät virat jaetaan poliittisin perustein, ei pätevyyden mukaan. Onneksi virka täytetään enintään seitsemäksi vuodeksi, joten mitään lopullista vahinkoa ei enää synny kuten ehkä aikaisemmin.

Oikeastaan tämä onkin lähinnä kustannuskysymys. Mitättömyys laitetaan asemaan nauttimaan hyvää palkkaa ansioksi nuoleskelusta.

Ministeriön toimintaan tällä on vähän vaikutusta. Vakituiset, pätevyyden perusteella nimitetyt viranhaltijat hoitavat asiat kuten ennenkin.”

Lue artikkelista myös asiaa puoltavat kommentit:

http://www.talouselama.fi/uutiset/rasasen+suojatin+hammentava+nimitysperustelu+laajaalaisin+syvallisin+paras+kaikista/a2142300?s=u_id-2000111_1

Tässä lisää aiheesta:

http://www.talouselama.fi/uutiset/rasasen+suojatti+pettyi+ja+erosi+kristillisista+2007++puoluemenneisyys+on+rasite/a2142454?s=u_id-2000124_1

Ylläpito

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield