Blog

Suuri kiristys. Tie ulos eurokriisistä.

 Timo Harakka. Schildts & Söderströms 2014

Ensin pankit kiristivät valtioita, jotta eivät kaatuisi velkaantuneiden euromaiden maksukyvyttömyyden vuoksi. Näin syntyivät Kreikka-, Irlanti-, Portugali- ja Espanja-tukipaketit. BNP Paribas-pankin edustaja sanoi Kreikan tukipakettia kääriville valtiovarainministereille, että ”rahat pöytään nyt”.

Isot maat Saksa ja Ranska, mutta myös Iso-Britannia Irlanti-luottojen vuoksi, ajautuivat pankkiensa panttivangeiksi. Suurten maiden suuret pankit olivat suhteettoman kokoisia emomaihinsa verrattuna. Timo Harakka katsoo, että pankkien valta-asema on pitkittänyt finanssikriisiä.

Se suuri kiristäjä Harakan teoksessa kuitenkin on troikka, Euroopan komissio yhdessä Kansainvälisen valuuttarahaston ja Euroopan keskuspankin kanssa.

Erityisesti komissiota ja komissaari Olli Rehniä Harakka röykyttääkin. Harakka todistelee komission ja saksalais-suomalaisen aseveliakselin aiheuttaneen velkamaissa kurjuuskierteen.

Valuuttarahastokin katuu, että tuli vaatineeksi Kreikalta ensin rakenneuudistuksia ilman velkojen leikkausta, niin kuin IMF normaalisti toimii kriisimaissa.

Harakka kertaa velkakriisihistoriaa ja huomauttaa, kuinka heppoisin, jopa väärin tiedoin Suomen eduskunta hyväksyi tukipaketteja. Olisi ollut oikein ja viisasta koko kriisissä toimia kahden Paulin (Krugman ja de Grauwe) ekonomistioppien mukaan.

Harakan johtopäätös on, että velkakriisi on vain komission keksimä peitenimi pankkikriisille.

Demarien eurovaaliehdokkaana oleva Harakka tuntuu hyväksyvän eurobondit ja vihjaisee, että Saksan vaihtotaseesta olisi sopiva takavarikoida 50 miljardia liikasäästöjä velkaisten hyväksi.

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield