Blog

Talot ja tontit ovat Suomessa erittäin halpoja….

mutta niiden verot ja veroluontaiset maksut ovat kovat: Talouselämä-lehden artikkelin mukaan, asunnon ja tontin hinnasta jopa 60% on veroa:

Uuden kerrostaloasunnon ostajan maksamasta hinnasta 40–45 prosenttia on veroja ja veronluonteisia maksuja, käy ilmi Rakennusteollisuus RT:n VTT:llä teettämästä selvityksestä.

Kun vaikkapa pääkaupunkiseudulla sijaitsevan asunnon velaton myyntihinta on 5 000 euroa neliöltä, veroihin ja muihin pakollisiin maksuihin kuluu yli 2 000 euroa.

Tontinkin osuus hinnassa on merkittävä. Se on noussut viime vuosina roimasti varsinkin Helsingin seudulla. Keskeisimmillä alueilla jopa puolet asunnon myyntihinnasta muodostuu tontista.

”Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tontin eli rakentamisoikeuden osuus asunnon hinnasta on kolmanneksen verran. Se kattaa muun muassa tontin hankinnan sekä kunnan perimän kaavoituskorvauksen”, aluepäällikkö Hannu Mäkinen Rakennusteollisuus RT:stä sanoo tiedotteessa.

Esimerkkilaskelman mukaan verojen ja tontin osuus pääkaupunkiseudulla on yhteensä reilut 60 prosenttia asunnon myyntihinnasta. Muualla tontin osuus on pienempi. Veroja maksetaan samassa suhteessa.

Myös vapaarahoitteisessa vuokra-asuntotuotannossa valtaosa kuluista menee veroihin ja tonttiin. 

Veroja ja veronkaltaisia maksuja ovat muun muassa työntekijöiden tuloverot, arvonlisävero, varainsiirtovero, pakolliset työeläke- ja tapaturmavakuutusmaksut sekä kaavoituskorvaus. Muut erät kulujakaumassa ovat palvelut ja teollisuus, ulkomainen tuonti, työntekijöiden palkat sekä urakoitsijoiden kate.

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield