Blog

Tutkija: Edes poliitikot eivät luota politiikkaan

Yle.fi 27.4.2012

Poliittinen kielenkäyttö ja vastuu ovat hämärtyneet, sanoo Helsingin yliopiston poliitikan tutkija Anu Kantola. Hänen mukaansa poliitikot vierastavat puhua politiikasta, koska se viittaa hämärähommiin. Esimerkiksi kelpaavat puolustusvoimien uudistus ja Stefan Wallinin Dragsvik-puheet.

Tutkijan mukaan poliitikot vetäytyvät päätöksiä tehdessään yhä useammin virkamiesten selkien taakse ja perustelevat ratkaisujaan muulla kuin politiikalla.

– Esimerkiksi tässä Wallinin tapauksessa ennen vaaleja poliitikot eivät halunneet puhua tästä ikävästä asiasta, ja vaalien jälkeen se pyrittiin naamioimaan asiantuntijoiden työksi. Poliitikot välttelivät poliittista vastuuta, Kantola sanoo Yle Uutisille.

Hänen mielestään pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) puheet kertovat, että politiikalla on huono kaiku jopa poliitikkojen mielissä.

– Hallitus ei ole näpelöinyt varuskuntauudistusta aluepolitiikan, ei minkään muunkaan politiikan perusteella, vaan luottanut ainoastaan siihen, että puolustuksen asiantuntijat tekevät puolustuksen kannalta parhaat ratkaisut, Katainen sanoi helmikuussa.

Esimerkiksi eduskunnan konkari Seppo kääriäinen (kesk.) on sitä mieltä, että arvolatautuneita puheenvuoroja pidetään aiempaa vähemmän. Etenkin kiperien päätösten ja talousratkaisujen kohdalla politiikka yritetään häivyttää kokonaan, koska politiikka on saanut huonon kaiun.

– Politiikka viittaa siihen, että jossain suhmuroidaan päätöksiä ja poliitikolle on edullisempaa esittää, että hän toimii vain tosiasioiden ja järjen varassa, Kantola sanoo.

Vastuun vierittäminen virkamiehille ei poista Kantolan mukaan kuitenkaan poliitikkojen vastuuta. Tutkija muistuttaa, että asiantuntijoina usein esiintyviä virkamiehiä ei voi vaihtaa vaaleissa.

– Niin kauan kuin poliitikot eivät ala tehdä politiikkaa, niin politiikan maine rapistuu, sanoo maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

Lähteet: Yle Uutiset

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield