Blog

Veroparatiisien saaristo

Risto Isomäki kirjoitti Seura numero 24 (14.6.2012) kolumnissa näin:

”Toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Euroopan maat olivat pitkään lähellä täystyöllisyyttä. Julkiset palvelut paranivat. Tuloerot pienenivät ja valtioilla oli vain vähän velkaa. Sitten kaikki muuttui.

Kaikki EU-maat ovat keränneet itselleen musertavan velkataakan, ja monissa nuorisotyöttömyys on noussut kymmeniin prosentteihin. Myös kansainvälisessä kilpailussa parhaiten menestyneet maat ovat velkaantuneen. Köyhien ihmisten ja keskiluokan tulot eivät käytännössä enää kasva, ja julkisen terveydenhuolto uhkaa murentua palasiksi. Poliitikot ovat ongelman edessä oudon voimattomia. Mistä on kyse?”

Seuraavaksi Risto kirjoittaa siitä, että kasvava osa maailman suurista yhtiöistä ja rikkaista ihmisistä on alkanut hyödyntämään järjestäytyneen rikollisuuden tarpeisiin rakennettuja veroparatiiseja.

Minun huomautus: Valtaosa näistä veroparatiiseista on täysin laillisia. Mutta se on totta, että rikolliset ja monet yksityishenkilöt piilottavat niihin rahaa. Mutta etenkin yritykset voivat helposti muuttaa kirjansa ja pääkonttorinsa jollekin näistä veroparatiisimaista ja siten ne ovat tämän maan verolain alla; joka yleensä on vain murto osa siitä mitä länsi-maiden verot olisivat. Näissä veroparatiiseissa, jotka ovat valtioita ei sinänsä ole mitään laitonta. Ne häiritsevät monia maita sen takia, että ne houkuttelevat alhaisella verolla yrityksiä pois länsi-maista.

Alhainen verotus on monelle pienelle saarivaltiolle ainoa keino houkutella yrityksiä niihin. Risto haluaa, että näiden veroparatiisivaltioiden pankkitoiminta lopetetaan. Risto ei ole ehkä ajatellut, että kieltämällä niiden veroedun monet näistä valtioista saattaisi vaipua takaisin köyhyyteen. Kieltämällä jonkin maan tavan (alhaiset verot) houkutella liiketoimintaa on sama kuin sanoisi, että Suomella on etua siitä, kun täällä on hyvin koulutettua työväkeä, joten ihmisten kouluttaminen pitää kieltää. Tai että Kiina ei saa houkutella yrityksiä alhaisilla palkoilla.

Riston pelottelu, että nämä veroparatiisit ovat olemassa järjestäytyneen rikollisuuden takia on täyttä puppua. Esim. Kimi Räikkönen on Sveitsissä kirjoilla ja Häkkinen on Monacossa kirjoilla, juuri siitä syystä, että niissä verotus on pienempää. Nämä molemman valtiot ovat nk. veroparatiiseja, vaikka eivät saaria olekaan.

Yksi syy näiden veroparatiisien suosion lisääntymiselle on se, että jos joku maksaa 60 % tai jopa ylikin veroa tuloistaan, niin se houkuttelee miettimään miten niitä voisi kiertää. Jos verot olisivat kohtuulliset, niin 95 % ihmisistä maksaisi sen aivan mielellään.

Kun oikein ajattelee, niin miten kenelläkään on oikeus ottaa toisen tuloista yli puolet. Se on aivan käsittämätöntä. Ja sitten poliitikot tuhlaavat nämä rahat jonnekin Kreikan ja Espanjan pankkeihin. Ja vaikka verotus kiristyy vuosivuodelta, niin monet palvelu rapisevat… vanhusten huolto jne. aivan kuralla. Samoin sillä ei ole mitään väliä vaikka olisit maksanut miljoonan veroa työelämässä, mutta jos olet yli 65 ja tarvitset jonkun kalliin tekonivelen tai muuta vastaavaa, niin et saa.  Koska ne on varattu nuorille työikäisille.

Samoin yritykset, joiden tavoite on kasvaa, pysyä hengissä = työllistää, ja myös tuottaa tulosta on kiristyneen verontaakan takia lähes pakko siirtyä ulkomaille. Jos yritykset eivät tuota tarpeeksi, niin sijoittajat, kuten eläkekassat jne. vetävät rahat pois ja sijoittavat ne toisiin yrityksiin. Ja kun lisä rahaa ei tule, niin se on yritykselle kuolonisku.

Vaikka mediassa sijoittajista luodaan kuva joinain Roope Ankkamaisena ahneina ja mistään välittävinä verenimijöinä, niin totuus on aivan toinen. Suurimmat sijoittajat ovat sijoitusyhtiöitä, pankkeja, vakuutusyhtiöitä, eläkerahastoja (olen sata varma, että myös Riston eläkerahasto on mukana sijoitustoiminnassa) Suomen valtio sekä yksityissijoittajat.

Jokainen Suomalainen on jotain kautta mukana sijoitustoiminnassa. Mitähän Risto sanoisi jos hänen tulevan eläkkeensä arvo laskisi huomattavasti? Uskon, että hän saattaisi painostaa eläkeyhtiötään laittamaan rahat vaikka hevon v—- kiinaan, kunhan vaan tuottoa tulee.

Seuraava miettimisen aihe on, että mitä tällä musertavalla velkataakalla, josta Risto kirjotta on maksettu? Sillä on maksettu mm. yhteiskunnan palvelut. Eli niillä on rahoitettu meidän sosiaalinen hyvinvointiyhteiskunta. Mutta me (poliitikot) olemme eläneet yli varojemme. Ja nyt kun raht ovat loppu ja kansasta sitä on vaikea puristaa lisään, niin nyt sitten aletaan katselemaan, että voisiko sitä puristaa näistä yrityksistä, jotka käyttävät veroparatiiseja.

Politiikkojen on helppo jakaa rahaa eri yhteiskunta sektoreille, kun he eivät loppujen lopuksi ole vastuussa mistään. Ja mikä sen kivempaa, kun jakaa muiden rahaa etenkin, kun sillä voi ostaa ääniä.

Seuraavaksi Risto kertoo esimerkein kuinka paljon esim. Englannissa olisi voitu saada verotuloa, jos näitä veroparatiiseja ei olisi. Luku on iso, mutta täysin teoreettinen. Asia on monimutkainen. Esim. jos joku Englantilainen yritys, joka nyt on veroparatiisissa olisi saatu takaisin Englantiin, niin voi hyvinkin olla, että se ei lisääntyneen verotuksen, lakien, sääntöjen jne. takia olisi tehnyt yhtä isoa voittoa, kun mitä se on tehnyt veroparatiisin lipun alla. Tai on myös mahdollista, että se olisi muuttanut Saksaa tai Singaporeen. Eli tämä on monimutkainen asia.

Kolumnin lopuksi Risto laukaisee suurimman typeryyden mitä olen kuulut pitkään aikaan. “Jos haluamme säilyttää hyvinvointivaltion, meidän on pakko tehdä jotakin veroparatiiseille.”

Voiko mitään typerämpää kirjoittaa? Me voisimme esim. suomessa jakaa kaikkien rikkaiden rahat kansalle tai valtiolle ja paistaa voissa ja syödä rikkaa siihen päälle, niin 3 vuoden päästä olisimme aivan yhtä velkaantuneita kun ennekin. Tai itse asiassa olisimme luultavasti vielä pahemmassa tilanteessa, koska meillä ei enää olisi rikkaita tehtaanomistajia ja yrittäjiä luomassa uusia yrityksiä/työpaikkoja.

Mutta eikö ongelma ole aivan muualla, kuin veroparatiiseissa, tai siinä että rikkaita pitää verottaa lisää? Totta kai laitonta veroparatiisikeinottelua pitää valvoa, mutta niiden poistaminen ei tule meitä pelastamaan.

Mitä poliitikot tekisivät näillä veroparatiiseista saaduilla uusilla verorahoilla? Ne tuhlaisivat ne kuin kännissä oleva merimies… ja sitten vaatisivat lisää. Vaikka kaikki verojen kiertäminen pystyttäisiin poistamaan, niin se ei olisi kuin pieni laastari vastaus ongelmiimme. Ongelma on holtittomat hallitustenjäsenet ja poliitikot.

Vastaus kaikki ongelmiimme on se, että järkiperäistämme nykyisen systeemimme, luomme ja opetamme kansalle uudet arvot joita kaikki, niin hallituksessa, yritysmaailmassa, kuin kotona kunnioittavat.

Kun arvomaailmamme muuttuu – elämämme muuttuu. Tällöin hallitus ei riistä yrityksiä, eikä yksityisiä henkilöitä ja jos verot ovat kohtuulliset, niin kaikki maksavat ne ilomieliin. Yritykset eivät riistä työntekijöitä ja työntekijät tekevät osuutensa. Uudesta arvopohjaisesta demokratiasta löytyy vastaus näihin ja kaikkiin ongelmiimme.

Ristolle ja muille muiden rahojen ja omaisuuden jakajille on aina parasta sanoa, että sinä ensin. Vai pitääkö muiden antaa rahansa ensin sinulle ja vasta sitten sinä annat huonompiosaisille? Yleensä ne henkilöt jotka pitävät eniten ääntä siitä, että rikkaiden pitää jakaa enemmän vähempiosaisille, jakavat itse kaikkien vähiten omia varojaan muille.

Usein muiden etuuksien leikkaaminen on vain kateutta. Kun ei itse voida niitä hyödyntää, niin sitä ei haluta sallia muillekaan…. eikö tämä ole perisuomalainen tapa.

Mutta, kuten sanoin, suoranainen veronkierto (ja etenkin harmaatalous) pitää tietenkin pyrkiä estämään, mutta sillä varjolla ei pidä sotketua muiden maiden verotukseen. Jos sen teemme, niin sitten mikään ei ole enää pyhää. Isot maat voivat tulevaisuudessa määrätä esimerkiksi, että Suomen puutullien pitää olla näin tai näin, eikä Suomi voi sanoa siihen mitään.

Ja näin lopuksi; itse en tiedä ketään muuta, kun vanhan äitini joka ei olisi vähän viilannut omaa veroilmoitustaan. Joten kuten vanha sanonta kuuluu: pata kattilaa soimaa, musta kylki molemmilla.

Riston koko kolumni täällä…

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Comment Spam Blocking by WP-SpamShield